fredag 19 december 2008

Silmän linssi ja tauriini

Taurine and lens

TAURINE AND LENS_ Tauriini ja silmän linssi

Kun on tutkittu tarkasti sekä ihmisen (human) että naudan (bovine) silmän linssin epiteelisoluja, niissä on havittu tauriinia kuljettavaa proteiinia TauT, joka pystyy viemään tauriinia näihin silmän linssin pintasoluihin. Mutta lisäksi on havaittu, että laktoosista peräisin olevan monosakkaridin, galaktoosin, sokerialkoholimuoto, galaktitoli, alkaa tietyssä pitoisuudessa estää tauriinin kuljetusta sisään silmän epiteelisoluihin. Normaalisti linssin epiteelisolut nostavat tauriinin kuljetuskykyään vasteena hypertoniseen stressiin ja silloin lisääntyy tauriinin kuljetusproteiini TauT ja vastaavasti sen mRNA.

Ilmeisesti liika laktoosi ja tästä seuraava runsas galaktoosi haittaavat tätä normaalisäätöjärjestelmää. Aikuinen ei varsinaisesti ole mitenkään ”laktoosinpuuteessa” missään muotoa. Laktoosi ei ole essentielli molekyyli aikuiselle. Sen sijaan joissain tilanteissa voi sanoa, että galaktoosin muodostamiskyky on tärkeää. Jossain mielessä galaktoosi voi olla jopa aikuiselle essentielli molekyyli ravinnossa, vaikka normaalisti toimiikin hyvä entsyymijärjestelmä, joka pystyy tekemään UTP-energian, eräitten entsyymien ja glukoosin avulla UDP-galaktoosia moniin tiettyihin tarpeisiin kehossa glukoosifosfaateista käsin (UDP-Gluc).Asia on hahmottamaton.

On todettu että erittäin pikkutarkka PKU-dieetti on sellainen, että sitä noudatettaessa voi punasolujen UDP-glukoosi arvot olla aivan liian matalat ja täten kehossa mahdollisesti galaktoosia jäsenenä tarvitsevat rakenteet muodostuvat kehnommin.
( http://dc2.uni-bielefeld.de/dc2/kh/kh-biosyn)

Mutta yleisesti ei ole oikeastaan tiedossa, miten paljon gal- muotoa täytyy kehossa pystyä muodostumaan Itse asiassa sitä on aika paljon. Toisaalta myös galaktoosia tulee aika paljon maailman ruoissa, mutta sitä ei tavata mitata kuin ainoastaan harvinaisessa galaktosemiataudissa ja vain – kiitos sen taudin!- on olemassa kaikista ruoista galaktoosiluettelot internetissä. Suomessa se on niin harvinainen tauti, että sitä ei seulota.

Joku voi tietämättään käyttää runsaasti galaktoosia, jopa enemmän kuin ne, jotka juovat tavallista maitoa. Esim viikunassa on yli 4 grammaa galaktoosia 100 grammassa kun maidossa on galaktoosia. Kun maidon galaktoosi on pilkkoutunut esiin laktoosista , vain alle puolet laktoosin määrästä eli alle 2.5 grammaa 100 grammassa. Kahvissa on vähän vapaata galaktoosia. Toisissa maissa syödään runsaasti vapaata galaktoosia sisältävää kuten tomaattia, joten runsaan elintarvikkeen käytön takia galaktoosimäärää kertyy ateriaan sellaisissa kulttuureissa. Galaktoosi päästyään silmän sisään voi muuntua galaktitoliksi.

Lähde: Cammarata et al.
Osmoregulatory alterations in taurine uptake by cultured human and bovine lens epithelial cells. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2002 Feb;43(2):425-33.
Tauriinin kaava NH2(CH2)2-SO3H, aminosulfonihappo.

Päivitystä 27.9.2007 15:05 Avainsanoja TAURIINI, LAKTOOSI, GALAKTOOSI, GALAKTITOLI, SILMÄN LINSSI
UTP, UDP-gluc. /LB

Inga kommentarer: