torsdag 21 oktober 2010
Maksaravinnon vitamiinit
Katson nyt Fineli.fi lähteestä miten paljon jotain ravintoainetta vastaa noita vitamiinimääriä jos ruoka on myös hyvin valmistettu. 100 grammaa naudan maksaa sisältää eniten B12 joten otan maksasta nämä laskut. Ensin taulukko: www.fineli.fi maksa, naudan.
100 grammaa naudanmaksaa antaa B12 vitamiinia 110 mikrogrammaa, eli 0,11 mg.
Toisaalta 0, 5 mg B12 vitamiinia naudan maksasta merkitsisi 455 grammaa naudan maksaa päivässä. Maksan muitten aineitten pitoisuuksien takia ei tällaista voi syödä päivittäin. Jo pelkkä proteiinimäärä vahvapuriinista valkuaista olisi 83 grammaa, mikä jo yksin ylittää päivän proteiinitarpeen. A-vitamiini on kriittinen seikka sekin ja sitä olisi miltei 90 mg ja lisäksi karotenoideja, joista voi tulla A-vitamiinia. Tämän takia on hyvä ottaa iso B12 annoksensa lääkemuodossa, jos tarvitsee. Siis vitamiinivalmisteena.
100 grammaa naudan maksaa antaa 1 mg foolihappoa. 0,8 mg foolihappoa saa siis jo vajaasta 100 grammasta naudanmaksaa.
100 grammaa naudan maksaa antaa myös 1 mg pyridoksiinia eli B6 vitamiinia, joten 20 mg B6 vitamiinia saisi kahdesta kilosta maksaa, joka merkitsee huimia yliannoksia monia ravintoaineita ja proteiiniakin jo 368 grammaa. Ehkä leijonalle sopiva määrä proteiinia.
B6 vitamiinia on elegantteina 40 mg tabletteina saatavilla Pyridoxin- nimisenä tai Hexavit nimellä.
Ottaen huomioon että pieni määrä maksaravintoa pari kertaa kuussa on oikein terveellistä ja senkin moni ihminen jättää syömättä koska ei pidä maksasta, niin on mahdollista että eräille kertyy vuosien varrella vajetta maksan antamasta vitamiinikirjosta. Maksaravinnon lisääminen vuosiruokaansa esim maksalaatikkona, maksakastikkeena tms, joka tulee pari kertaa kuussa, olisi yleisesti ottaen edullinen seikka.
Päivitys 7.5. 2013
P-Hcy merkitsijänä aivoatrofiassa. Ruotsin lääkärilehti
LÄHDE: MEDICINSK KOMMENTAR
B-vitamiinilisä vaikuttaa vaimentavan aivoatrofian progrediointia. Homokysteiini voi olla yksi osatekijä dementian palapelissä.
Johan Lökk, adjungerad professor, överläkare, institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska institutetTiivistelmää
B12 vitamiinin ja foolihapon puutteen merkitsijää P-Hcy, plasman homokysteiinin kohonneet pitoisuudet, näyttää esiintyvän sekä sydänverisuonitautien että kognitiivisten häiriöiden yhteydessä, joissa syy- seuraussuhde on pohdinnan aihe.Kontrolloidussa interventiotutkimuksessa havaittiin merkitsevästi vähempää aivoatropfian progredioitumia B-vitamiiniryhmässä sen lisäksi että homokysteiiniarvotkin laskivat. Interventisosa annettiin kombinaationa 0,5 mg B12 vitamiinia, 0,8 mg folaattia ja 20 mg B6 vitamiinia päivittäin 2 vuotta ja kontrolliryhmällä oli placeboa. Aivoatrofian progressio pieneni puoleen niillä, joiden plasman homocysteiinin alkuarvot olivat korkeat. ne joilla aivoatrofian progressio oli vähäisintä, omasivat parempia muistitestituloksia. Lievä kognitiivinen häiriö on kasvava ongelma ja konkreettisia hoitovaihtoehtoja puuttuu.
(Förhandspublicering. Planerad publicering i Läkartidningen nr 45/201)
Iäkkäämmillä on aivoatrofiaa mikä liittyy luonnolliseen vanhenemiseen. Tämä atrofia ilmenee myös kognitiivisesti normaaleilla henkilöillä, mutta selkeämpänä niillä, joilla on lievää kognitiivistä häiriötä ja selvimpänä Alzheimerin tautia potevilla potilailla. On tärkeää löytää merkitsijöitä, jotka määrittelevät atrofian progredioitumista, koska tällainen atrofia tapahtuu nopeampaan niillä , joiden kognitiivinen häiriö on konvertoitumassa Alzheimerin taudiksi verrattuna niihin joissa ei tätä konvertiota tapahdu. On järkevää olettaa, että progredioitumisen vähenämidellä voitaisiin pystyä ehkäistä konversiota Alzheimerin tautiin.
HOMOCYSTEIINI on merkitsijä. Kohonneet homocysteiinin pitoisuudet voivat olla merkitsijä, joka liittyy myös terveillä iäkkäillä sekä alueelliseen että totaaliin aivoatrofiaan. On havaittu myös, että kohtalaisesti kohonneet plasman homocysteiiniarvot liittyvät dementian lisääntyneeseen riskiin poikkileikkauksellisissa ja prospektiivisissä tutkimuksissa. Samankaltaista yhteisesiintymää on havaittu sydänverisuonitaudeissa.
Homocysteiinin pitoisuuksia kehossa määrrää suurelta osaltaan mainitut B-vitamiint B12, B6 ja foolihappo, jotka osallistuvat metioniini-aminohapon aineenvaihduntaan. Jos näiden vitamiinien pitoisuudet ovat matalia, nousee homocysteiinin pitoisuus plasmassa. Sen takia on kiinnostavaa saada selvitettyä juurta jaksain, jos näitten vitamiinilisien anto voisi homocysteiiniarvojen laskemisen lisäksi omata kliinistä positiivista vaikutusta kognitioon ja / tai joihinkin somaattisiin oireisiin kuten sydänverisuonitauteihin sairastumiseen.
Tutkimukset pohdituttavat.
Useat tutkimukset, joissa on käytetty erilaisia vitamiinijkombinaatiolisiä ja erilaisia B-vitamiinien annoksia, eivät ole osoittaneet mitään riskinalenemaa sydänverisuonitaudeissa ellei nyt poikkeuksena ole mahdollinen riskin alenema aivohalvauksissa. Mitä tulee alentuneeseen kognitioon tai dementiaan ollaan sitä mieltä, että vaikutusta ei ole. Kuitenkin yksittäisissä tutkimuksssa on lisävalmisteen annosta voinut olla jotain positiviista tehoa, minkä spesifiset psykomoteriset testit ovat osoittaneet. Kaikkien niiden tutkimusten osalta, joissa ei ole ilmennyt mitään vaikutusta kliinisiin parametreihin, voidaan kuitenkin pohtia, onko vitamiinikombinaatiot olleet oikeita tai annokset, tutkimuksen kesto, potilaitten määrittely asainmukaisia tai onko potilaitten homokysteiiniarvot alunperin olleet niin matalat, ettei mitään laskua niissä ole mahdollista edes havaita.VITACOG-tutkimus osoittaa vaikutusta
Tehtiin havainto, että aivoatrofian nopeus vuotta kohden keskimäärin oli 0,76% hoitoryhmässä ja placeboryhmässä 1,08 %, siis hoitoryhmässä progredioitumistahti väheni 30%:lla. Tätä vähenemää seurasi myös merkitsevä ero hoitoryhmän homocysteiinipitoisuuksissa verrattuna kontrolliryhmään (P-Hcy alkupitoisuudet hoidetuilla 11,2 mmol/l laskivat tasoon 8,72 mmol/l, kun taas verrokeilla alku pitoisuus 11,27 mmol/l oli nousuun päin 12, 14 mmol/l).
Hoitovaikutus oli suurin niillä, joilla P-Hcy alkuarvot ( ylin neljännes, 13, 0 mmol/l) olivat korkeimmat ja atrofian progredioituminen heissä puoliintui. Mitään tehoa ei kuitenkaan havaittu niillä, joiden PHcy oli alle 9,5 mmol/l: (alin neljännes).
Tämä on nähtävä aiempien tutkimusten valossa, missä kohonneet homocysteiinitasot näyttävät ennustavan temporaalilohkoatrofiaa Alzheimerpotilailla ja aivoatrofian progredioitumista niillä, joilla on lievää kognitiivista häiriötä, mikä korreloi usean kognitiivisen testin huononemaan. testeissä. Vaikka statistiikkaa ei laskettu kliinisesti mielenkiintoisimman parametrin kognition osalta, niin havaittiin kuitenkin post hoc- analyysissä että niillä, joilla atrofioitumisnopeus oli vähintä, oli paremmat tulokset MMSE- muistitestissä. ( MMSE =Mini-mental state examination).
Suosituksiin ei ole vielä tarpeeksi ainesta
Tästä voi tulla kliiniseen arkipäivään sovellutuksia, koska lievän kognitiivisen häiriön prevalenssi on 14- 18 % kaikilla yli 70 -vuotiailla ja noin puolella heistä tapahtuu konvertoituminen Alzheimerin tautiin tai johonkin toiseen dementiamuotoon 5 vuoden sisällä.
Tämä tarkoittaa, että on erittäin tärkeää tunnistaa hoitomuotoja, sekä farmakologisia että ei- farmakologisia, jotka voisivat vähentää tai estää ennalta mainitun konvertoitumisen.
Muta tästä on pitkä askel siihen, että voisi suositella potilaille profylaktista B-vitamiinien lisää tällaisissa annoksissa, jotka ovat B12 vitamiinin suhteen 12 kertaa korkeampia kuin päivätarve tai folaatin suhteen useita kertoja suurempi kuin päivätarve - " jotta voisi estää dementian kehittymisen "- Osaksi taas tarvitaan useampia ja laajempia asiaa vahvistavia tutkimuksia, ja osaksi ei taida olla aivan harmitontatkaan otta sellaisia B-vitamiinilisiä, koska on havainnoitu tietyn tyypin syöpien kehittymisen riskejä.
- Vaihtoehto kliiniseestä näkökulmasta Alternativ ur det kliniska perspektivet
- TÄMÄN ARTIKKELIN ILEMSTYMISEN JÄLKEEN
Nyt jo tiedetään, että vanhemmilla henkilöillä on riskiä saada liian vähän B12 vitamiinia, koska ravintotalous eivät ole niin hyvä tai ravinnon lämmitys on epäsopivaa tai ruoan otto on huonontunut. Toivotaan tutkimuksia, jotak selvittävät mikä osuus B12-vitamiinilla/holotranskobalamiinilla on Alzheimerin kehittymisessä . Sitäpaitis tarvitaan laajempia, asiaa vahvaistavia interventiotutkimuksia (vitamiinilisätutkimuksia)
Referens: Hooshmand B, Solomon A, Kåreholt I, Leiviskä J, Rusanen M, Ahtiluoto S, et al. Homocysteine and holotranscobalamin and the risk of Alzheimer disease. Neurology. 2010;75:1408-14.
Referenser (20)
Suomennos 7.5. 2013
onsdag 11 augusti 2010
Zn ja tauriini. Terveen haiman osuus näköfunktion kehityksessä
Kultakalatutkimus
Abstract
Tauriini ja sinkki ovat vuorovaikutuksessa keskenään koe-eläimen verkkokalvon rakenteellisen ja toiminnallisen kehityksen kuluessa. Myös kultakalassa on todettu niiden osuus verkkokalvon osasten regeneraatioprosessissa.
Taurine and zinc interact during structural and functional development of the rat retina and during the process of regeneration of retinal fragments from goldfish.
Kultakalan verkkokalvossa siten lokalisoitiin tauriinin kuljettaja, tauriinin pitoisuus ja labiilin sinkin pitoisuus.
These observations formed the basis for evaluating the regional correlation between the localization of the taurine transporter, taurine content and labile zinc content in goldfish retina.
Verkkokalvon alueella tauriinin kuljettajaa on fotoreseptoreissa, ulommassa pleksiformisessa kerroksessa, sisemmässä nukleaarisessa kerroksessa ja gangliosolukerroksessa.
In the retina, the taurine transporter is expressed in photoreceptors, the outer plexiform layer, the inner nuclear layer and the ganglion cell layer.
Tauriinia havaittiin myös fotoreseptoreissa, ulommassa ja sisemmässä tumallisessa kerroksessa ja gangliosolukerroksessa.
Taurine was detected in photoreceptors, the outer and inner nuclear layers, the outer plexiform layer and the ganglion cell layer.
Suurempi määrä labiilia sinkkiä oli havaittavissa fotoreseptoreiossa ja vähemmässä määrin gangliosoluissa.
A large amount of labile zinc was detected in photoreceptors and to a lesser extent in ganglion cells.
Näitä kaikkia kolmea ( tauriinin kuljettajaa, tauriinia ja labiilia sinkkiä) esiintyi samaan aikaan fotoreseptoreissa ja gangliosolukerroksessa.
The taurine transporter, taurine and zinc coexist in photoreceptors and the ganglion cell layer.
Niitten samanaikaisesiintymä voi olla suhteessa tauriinin ja sinkin neuroprotektiivisuuteen näissä soluissa.
Their co-localization in photoreceptors may be related to the neuro-protective role of taurine and zinc in this layer.
Mutta niiden samanaikaisesiintymä päinvastoin gangliosolukerroksessa voisi olla suhteessa niiden osallisuuteen solun erilaistumiseen, kehitykseen ja regeneraatioon.
By contrast, their co-existence in ganglion cells may be related to their involvement in cell differentiation, development, and regeneration.
Tästä ilmenee, miten tärkeitä tauriini ja sinkki ovat näissä verkkokalvon mainituissa kerroksissa pitämässä yllä normaalia solutoimintaa.
This reveals the importance of taurine and zinc in maintaining normal cellular function in these particular layers of the retina.
Tauriini syntetisoituu haimassa
Biosynthesis ( Wikipedia)
Nisäkkäillä tauriinia muodostuu haimassa cysteiinisulfiinihappotietä. Cysteiinin SH-ryhmä ensin oksidoituu cysteiinisulfiinihapoksi entsyymin cysteiinidioksygenaasin avulla.Sitten cysteiinisulfiinihappo dekarboksyloituu sulfinoalaniinidekarboksylaasilla hypotauriiniksi.
Ei tiedetä jos hypotauriini sitten spontaanisti muuttuu tauriiniksi.
Mammalian taurine synthesis occurs in the pancreas via the cysteine sulfinic acid pathway. In this pathway, the sulfhydryl group of cysteine is first oxidized to cysteine sulfinic acid by the enzyme cysteine dioxygenase. Cysteine sulfinic acid, in turn, is decarboxylated by sulfinoalanine decarboxylase to form hypotaurine. It is unclear whether hypotaurine is then spontaneously or enzymatically oxidized to yield taurine.
DIABETEKSESSA on osoitettu exokriinisen haimatoiminnan häiriöitä. Näistä voi johtua kehon painonkatoa ja kataboliaa, jonka estäminen tulisi räätälöidä siitä nökölkohdasta että myös haima osallistuu rakkennemolekyylien syntetisoimiseen ja joihinkin seikkoihin ainoana elimenä. Tässä saaattaa olla tauriinilla ja rikkiaineenvaihdunnalla oma osuutensa. Kehon proteiineissa on rikillä ja typellä aivan tietty vakiosuhteensa. Tämä suhde saattaa järkkyä diabeetikolla eksokriinisen haiman dysfunktion takia. Tämä on hypoteesi. Saattaa olla että diabeetikon tulisi saada ravinnossa joitain valmiita rikkiaineenvaihdunnan tuotteita, kuten GSH jos se nyt on siinä muodossaan syötävissä.
Myös sinkkiaineenvaihdunnan suhteen haima on otettava erikseen huomioon.
http://content.karger.com/ProdukteDB/produkte.asp?Doi=73655torsdag 1 juli 2010
Liponihappo
Silmän suoja valon haitoilta
Silmän pinnan sairaus (1995)
Riboflaviinin ja liponihapon yhteistyö (2004)
Mikä on liponihappo?
Liponihappo tutkimuksista ( lipoic acid) (2006)
Mistä alfa- liponihappoa saa? (2006)
Mikähän on uusin tieto siitä (2008)? Katsotaan.
Geenin olemassaolo tutkimuksissa
tisdag 4 maj 2010
Tauriini vaarallinen komponentti?
- ARTIKKELI 1.
lähde selvittää kolme molekyyliä:
TAURIINI, GLUKORONILAKTONI, KAFFEIINI
Kaffeiinin vaikutuskohta on puriiniergiset reseptorit eli adenosiiniergiset reseptorit.
Tauriini taas moduloi näitä reseptoreja.
Mainittujen kolmen aineen vaikutus mentaaliseen suorituskykyyn katsottiin tätä placebo-kontrolloidussa testissä positiiviseksi.
- ARTIKKELI 2
1 ug = 10 000 000 000 fg
- ARTIKKELI 3
Sivun päivtys 7.5. 2013
söndag 14 februari 2010
Tauriini suojaa reperfuusio vammaa vastaan
LÄHDE: Men X, Han S, Gao J, Cao G, Zhang L, Yu H, Lu H, Pu J. Taurine protects against lung damage following limb ischemia reperfusion in the rat by attenuating endoplasmic reticulum stress-induced apoptosis.Acta Orthop. 2010 Feb 11.
Department of Pathophysiology.
Background and purpose CHOP is a C/EBP family transcription factor involved in endoplasmic reticulum (ER) stress-mediated apoptosis. Several studies have demonstrated that ischemia reperfusion results in apoptosis. Oxidative stress is central to ischemia reperfusion-induced apoptosis.
Taurine protects against lung injury after limb ischemia reperfusion (LIR) through antioxidation.
The effects of taurine on ER stress-induced apoptosis have not been well explored, however. We studied the effects of taurine in ER stress-induced apoptosis following LIR. Methods Adult male Sprague-Dawley rats (n = 40) were randomized into 4 groups: (1) a control group, (2) an LIR group, (3) an LIR group treated with taurine, and (4) an LIR group treated with saline. Bilateral hindlimb ischemia was induced by application of a rubber band proximal to the level of the greater trochanters for 4 h. The treatment groups received either taurine (200 mg/kg as a 4% solution in 0.9% saline) or saline alone prior to reperfusion. Following 4h of reperfusion, blood oxygen was analyzed. The animals were killed and plasma and lung tissue were harvested for evaluation.
Results Taurine statistically significantly attenuated lung injury following LIR, as shown by reduced malondialdehyde content, reduced cell apoptosis, and expression of activating transcription factor 4 (ATF4), X-box binding protein 1 (XBP1), and transcriptional activators of the CHOP gene. Furthermore, partial pressure values of oxygen in arterial blood and the activities of superoxide dismutase(SOD) and catalase were higher in the taurine pretreatment group than in the group of rats that underwent LIR alone.
Interpretation Our results suggest that taurine attenuates endoplasmic reticulum stress-induced apoptosis in the lungs of rats after limb ischemia reperfusion.
TAURIINI vähentää endoplasmisen retikulumin stressin indusoimaa apoptoosia keuhkoissa raajan reperfuusio-iskemiassa ( eläinkokeessa).