tisdag 29 september 2015

Tauriinista elintarvikkeissa valaiseva kirjoitus

http://www.aminoacid-studies.com/amino-acids/taurine.html

(Suomennan tästä, vaikka  tässä käytetään sanontaa, joka minusta  on hieman  epäselvä. En pidä tauriinia cysteiinin ja metioniinin aineenvaihdunnan sivutuotteena, vaan eräänä tärkeänä päätuotteena, joka on pienikokoinen ja tärkeä  operaattori  soluvolyymin säädössä häiritsemättä solun sähköisiä ominaisuuksia. Tässä alla olevassa   tekstissä  on pohdinnan arvoista asiaa. 
 ( vaikka silti en  menisi ostamaan puhdasta tauriinia minään tablettina, vaan mieluumminkin esim  pienenä määränä naudanlihaa ja  valmistaisin sen sipulilisällä ( sipulista tulee orgaanista rikkiä).  Sellaisesta lihasta saa myös karnitiinia ja ubikinonia jotka  samoin ovat edullisia sydämelle.  ja vastaavat  tabletit taas ovat kalliita).

Sitaatti:
  • (Siis käännös: )Tauriini omn rikkipitoisten aminohappojen kystiinin ja metioniinin sivutuote. Pinvastoin kuin tavallisesti ajatellaan, tauriini itse ei ole aminohappo tieteellisessä mielesäs, koska siinä ei ole aminohapoille tyypilistä karboksyyliryhmkää(-COOH). Se on nimittäin aminosulfonihappo.  Tauriini on tärkeä keholle,, koska se on osa siitä järjestelmästä joka pitää yllä elinten ja solun funktioita. Sen kykyjen takia- kuten sen kyky stabilisoida solujen nestetasapainoa ja kyky omata antioksidanttivaikutuksia ja sen suhteellinen runsaus sydänlihaksessa - tämän aminohappoblogin kirjoittajat ovat päättäneet käsitellä myös tauriinin  aminohappojen yhteydessä.

"Taurine

Taurine is a byproduct of the sulphurous amino acids cysteine and methionine. Contrary to common belief, Taurine is in itself not an amino acid in the scientific sense, as it does not contain a carboxy group. It is therefore in fact an amino sulphonic acid.
Taurine is important for the body because of its part in the maintenance of organ and cell function. Because of its capabilities, such as being able to stabilize the fluid balance in the cells, its antioxidant effects and its relatively high presence in the heart muscles, we have decided to include it here."

  • (suomennos jatkuu   TAURIINI ON SYDÄMELLE TÄRKEÄ
Aminosulfonihapon tauriinipitoisuus sydänlihassoluissa on merkitsevästi suurempi, kuin kaikkien  muiden aminohappojen.  Sydänlihaksen kaikkien aminohappojen altaasta sitä on korkein prosentuaalinen osuus: 50%.  Tällä tavalla tauriinilla on  antiarytmistä vaikutusta kuten positiivista inotrooppista vaikutusta sydämeen.  Se tarkoittaa, että se lisää sydämen supistusten ( contractions?)  säännöllisyysttä ja supistusvoimaa.  Verenpainetta säätelevien ominaisuuksiensa  ohella tauriinilisä voi olla hyödyllinen kolesterolin alentajana, koska tauriini stimuloi sappirakkoa.

"Taurine is important for the heart

The concentration of the amino sulphonic acid taurine in the heart muscle cells is significantly higher that of all of the other amino acids. At 50%, it is the highest percentage of the entire free amino acid pools in the heart. In this way, taurine has an anti-arrhythmic as well as a positive inotropic effect on the heart, meaning it increases the regularity and strength of the heart concentration. Besides the blood pressure regulating properties, supplementation with taurine can be useful to lower cholesterol levels, as taurine stimulates the gall bladder".


Loppukommenttini: Ihmisen kehon normaalin aineenvaihdunnan mukaan tauriinia kyllä on tai pitäisi olla  nuo tarvittavat korkeat pitoisuudet  tyypillisissä kudoksissa ja soluissa, mutta kuten tiedetään, ihmisen aineenvaihdunta on  jollain tavalla vinoutunut ja varsinkin cysteiinin ja metioniinin aineenvaihdunnassa on  monta vaihetta, jossa lääketieteellisesti ja ravintotieteellisesti  koetetaan pukata molekyylejä oikeille reiteille. Oikeiden reittien päätetuotteina sitten tauriinia onkin "normaalisti".

Paitsi kissoilla, jotka  luonnostaan syövät kissanruokaa saadakseen tauriinia.
Jos ihmiset alkavat  pica-pica- vilkuilla kissanruokahyllyille, voisi suositella naudanliha-ateriaa valkosipulin kera ainakin kerran pari  kuussa. Eikä ehkä ole liian usein syödä punasta lihaa kerran viikossakaan, mutta  niin tiheästi punaista lihaa käyttävällä voi esiintyä niveloireita, jos cysteiini-metioniini aineenvaihdunta ei toimi hyvin. johtuen puriini-pyrimidiini katabolian epätasapainosta esimerkiksi. ( tavallista sekin).

Inga kommentarer: