lördag 1 augusti 2009

Alkoholi ja tauriini

Aiheesta: Alkoholi ja tauriini

LÄHDE: http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_295972.svd
lauantai, 1. elokuuta 2009
http://www.svd.se/

ALKOHOLI lisää signaaliainetta dopamiinia aivojen palkkiojärjestelmässä. Jopa perunalastutkin tekevät niin, samoin joggaaminen ja moni käytös, joka saattaa ihmisen tyytyväiseksi. Mutta alkoholi ei aiheuta suurempia dopamiinin lisääntymisiä kuin ihmisen luonnolliset toiminnot. Narkoottinen aine amfetamiini sen sijaan muodostaa kymmenkertaiset dopamiinimäärät, sanoo tutkija Bo Söderpalm. Jos koe-eläimillä (rotilla) kytketään pois dopamiinijärjestelmä, kun ne jo ovat tottuneet amfetamiiniin tai alkoholiin, ne lopettavat mättäämästä amfetamiinia tai alkoholia itseensä.

ALKOHOLI vaikuttaa kiertelevän dopamiinijärjestelmää. Se voi johtua siitä, että alkoholi vaikuttaa myös hermosoluihin, jotka johtavat poispäin palkkiosysteemistä, jatkaa Bo Söderpalm.
Kaksoistutkimuksilla on osoitettu, että alkoholismi voi joissain tapauksissa olla perinnöllistä. Periytyykö silloin jokin yleinen riippuvuusmekanismi? Ei vaikuta siltä kuitenkaan.
Tutkimus osoittaa, että on perinnöllistä kytkeytymistä alkoholiriippuvuudessa ja nikotiiniriippuvuudessa, mutta ei muiden riippuvuuksien kesken.
Miltei kaikki alkoholistit polttavat TUPAKKAA. Sellaisen alkoholinkäyttäjän on myöskin vaikeampi lopettaa polttamasta ja juomasta.Göteborgilainen farmakologian professori Jörgen Engel et al. ovat osoittaneet, että aivojen nikotiinireseptoreita (nAchR) pitää olla saatavilla, jotta alkoholi voisi aiheuttaa dopamiinin lisääntymistä palkkiosysteemissä. Nikotiinireseptorigeenien voidaan olettaa olevan jotenkin tekemisissä alkoholi- ja nikotiiniriippuvuuden kanssa, sanoi Bo Söderpalm.
Alkoholi ei vaikuta suoraa nikotiinireseptoreihin , vaan epäsuoraan, esim. GLYSIINI-aminohappoa vastaanottavien reseptoreiden välityksellä (GlyR) .
Söderpalm jatkaa: Olemme havainneet , että eräs nikotiini ja glysiinireseptoreita omaavien hermoratojen järjestelmä on merkityksellinen alkoholin palkkiovaikutuksissa.
Voimme vaikuttaa tasapainoon ja täten dopamiinipitoisuuksiin lisäämällä eri aineita ja manipuloimalla nikotiini- ja glysiinin reseptoreita . Tämä on eräs tapa tutkia eri huumeitten ja lääkkeitten vaikutusmekanismia, selittää Bo Söderpalm.

Göteborgilaistutkijat tutkivat CAMPRAL -nimistä molekyyliä (akamprosat), joka on toinen lääkevalmisteista, jotka vaikuttavat alkoholinhimoa vastaan. Campral on kaksoismolekyyli TAURIINI-aminohapoista ja se vaikuttaa eräänlaisena alkoholin korvikkeena antamatta mitään ”kick”-elämystä, vähän samaan tapaan kuin metadoni heroiinin sijasta. Kun tutkijat injisoivat tauriinia koe-eläimen palkkiosysteemiin, lisääntyi dopamiinin vapautuminen samaan tapaan kuin alkoholia lisättäessä. Tauriini matkii alkoholin käyttäytymistä.

Bo Söderpalmin ryhmä tutkii myös erästä antiepileptika ja antiskitsofrenialääkettä. Sekin vaikuttaa glysiinireseptoriin, mutta toisella tavalla; kuitenkin tulos on sama. Dopamiinia vapautuu ja koe-eläimet vähentävät alkoholinottoa. Valmiste, jonka tutkijat ovat saaneet lainata Organonilta, vaikuttaa voivan tauriinin tapaan korvata alkoholin. Bo Söderpalmilla ja hänen työkumppaneillaan on osansa patentista, jos ainetta tulevaisuudessa käytetään alkoholismin ja muiden riippuvuustilojen hoidossa.

Suomennosta Lena Carlssonin artikkelista SvD lehdestä.

Inga kommentarer: