onsdag 28 juni 2017

Jos betasolu alkaa olla glutamaattivoittoinen( excitatorista signaalivälittäjää sisältävä) ...

Aivosita tiedetään, että GLU-neuronit ja GABA neuronit  ovat erilaistuneet  ja moemmat ovat  elektrisesti stimuloituvia soluja. Astrosyytti on se meatbolinen hermokudossolu(glia) joka varmistaa GLN glutamiinin  saantia molemmille neuronityypeille.  erikosituneisa  neuroneisa on  entryymisetti, joka  tekee  excitatorisessa glutamiinsita glutamiinihappoa ja konsentroi niitä jyväsiin, joita sitten voi vapautua aktiopotentiaalista. Synapsirakoon vapautunut glutamaatti olisi toksista, jos  sitä ei samantein palautetasi takaisin rakkuloihin  astrosyytin puolelle aineenavaihduntaan.(uudelleen rikastetavaksi glutamiiniksi). Astrosyytti ei reagoi aktiopotentiaaliin.  se ei eritä  exciktatorista glutamaattia, vaan  tutotaa glutamiinia jonka lähettää taää neuronille. 
GABA-erginen  neuroni kerää myös  valmtia GABA- molekyyliä  Siihen tarvitaan jatkoentsyymeitä glutamiinista GABA. muotoon. GABA- on gamma- amino-voihappo ja siinä on yksi hiili vähemmän kuin glutamaatissa, jteon se ei palaudu takaisin glutamaatiksi, se on dekarboksyloitunut( CO2 irronnut) . Se voi vieolä  jatkossa deaminoitua ja muuttau  maitohappoa vastaavaksi OH-voihapoksi neuronissa ja siitä sitetn  esim yölevon aikana sitä palautetaan takaisin  sitruunahappokierron selektiiviseen kothaan jossa käsitellään 4 hiilen orgaanisia  happoja( meripihkahappo) iitä sitten sitruunahappokierto  saa tehtyä glutamiinia, joka voi uudestaan lähtä  astrosyytistä  I jompaan kumpaan neuroniin.  Siis aina muodostuu helpommin uutta  glutamaattia (GLU) kuin  uutta GABA:a.  Jonkin verran on neuronisaskin mitokondrioita, mutta ne eivät ole varsinaisesti mitään aineenavaihdunnallisia soluja, vaan neuroneita passaa noin 10-20 astrosyyttiä kutakin neuronia. 
 Jos nyt soveltaa tätä  Glu- GABA ajatusta  betasoluun, joka on  haimasaarekkeen soluista ainoa elektrisesti ärtyvä. ( Sellaisia eivät ole alfa- tai deltasolut)  ja kun tiedetään että beta-solusta kirjoitetaan artikkeleita milloin GABA ja milloin  GLU näkökohdasta, tulee mieleen: Miten tämä solu pärjäilee näiden kahden  erilaisen neuronaalisen välittäjäaineen hyödynnyksessä ja miten  se on järejstänyt GABA-reseptorit ja NMDA ja AMPA  ja mGLU metaboliset kainaattireseptoirt, sillä se on kuetinkin  ( kehon tärkeimmän polttoaineen glukoosin) metabolisessä  sensoroivassa piirissä   endokriinsesti erittävä  solu  Se sensoroi glukoosin tason systeemisesä verenkierrossa.  ja sen mukaan lähettää työvälinettä glukoosin nopeaksi lapioimiseksi kaikkialla kehossa solujen sisään.  Beta solu ei siis ole varsinainen aineenavihduntasolu ja se vähä glukoosi minkä se  käyttää sensorissaan, on sen  välttämätöntä omaa energiaa.  Siis betasolu ei ole se solu joka  hävittää  itse  verensokerit kehosta"( ei kai kukaan niin luulekaan) , vaan se on vain mittarisolu, sensori, (kuten silmä on valon sensori) 8 tai kora äänen sensori)  ja  ebntasolu on polttoaineen sensori ja sen täytyy  itsekin tulla toimeen pienellä sokeriosuudella.  ja sitten syntetisosida sitä työvälinettä joka on proteiiniketju. siis insuliinia.  Insuliini on myösnkuin  eräänlainen  sähköinen  apukeino, jonka asettuminen kontaktiin, reeptoriin kohdesoluissa  saa solut toimimaan siten että soekrit hulvahtavat solun sisään. Ei ne sokerit mene soluun siitä insuliinireseptorikohdasta. vaan  Se on kontaktikohta. kuin töpseli seinässä, jsota saa virran  lamppuun jne.  Vaan  siihen sokerin huovahtamiseen solun sisään on muita kanavia  ja proteiinimolekyylejä.  Siis tässä sähkönjohtotyössä on tärkeitä GABA ja GLU molekyylit ja niiden reseptorit  betasolussa. Varsinkin GLU-reseptoreita on  tässä erityisesti katsottu viime aikoina, esim  mKAR- kaianattireseptoreita.  Tässä pidän taukoa. Siis  betasolu asetata intrasellulaarisesti glutamaatijärjestelmää niihin insuliinirakkuloihin, jotka  sitten erittyvät solusta. Rakkulapinnassa a  on omat reseptorit ja  ne eivät  vaikutu aktiopotentiaalitavalla.  Pohdin tätä edelleen. 
Joka tapauksessa glutamaatin liiallinen painotus betasolussa on  jokin häiriötila. Sitä tarvitaan  rajallisesti, mutta liika on  toksista. mKAR  asia on tutkimuksissa.

Nat Med. 2015 Apr;21(4):363-72. doi: 10.1038/nm.3822. Epub 2015 Mar 16.

Characterization of pancreatic NMDA receptors as possible drug targets for diabetes treatment.

Abstract

In the nervous system, NMDA receptors (NMDARs) participate in neurotransmission and modulate the viability of neurons. In contrast, little is known about the role of NMDARs in pancreatic islets and the insulin-secreting beta cells whose functional impairment contributes to diabetes mellitus. Here we found that inhibition of NMDARs in mouse and human islets enhanced their glucose-stimulated insulin secretion (GSIS) and survival of islet cells. Further, NMDAR inhibition prolonged the amount of time that glucose-stimulated beta cells spent in a depolarized state with high cytosolic Ca(2+) concentrations. We also noticed that, in vivo, the NMDAR antagonist dextromethorphan (DXM) enhanced glucose tolerance in mice, and that in vitro dextrorphan, the main metabolite of DXM, amplified the stimulatory effect of exendin-4 on GSIS. In a mouse model of type 2 diabetes mellitus (T2DM), long-term treatment with DXM improved islet insulin content, islet cell mass and blood glucose control. Further, in a small clinical trial we found that individuals with T2DM treated with DXM showed enhanced serum insulin concentrations and glucose tolerance. Our data highlight the possibility that antagonists of NMDARs may provide a useful adjunct treatment for diabetes.

Inga kommentarer: