tisdag 7 maj 2013

Triobe ja rikkiaineenvaihdunta (P-Hcy).

Homocysteinemia ja TrioBe.

Kommentti artikkeliin Svensson S. , Melle´n A. Vad kan vi lära av marknadsföringen av TrioBe? In: Debatt och brev. Läkartidningen Nr 9, 2007. Vol 104, s. 690.

Ruotsin Lääkärilehti mainitsee, että TrioBe(Vitamiini B12, B6 ja foolihappokombinaatio) on ollut eräissä tutkimuksissa käytettynä P-Hcy (plasman homocysteiinin) arvojen laskemisen. Tuloksessa sanottiin, että vaikka homocysteiiniarvoja saadaan vähenemään, ei havaittu kuitenkaan mitään edullista kliinistä muutosta, esim. laskua insidenssissä sydän- ja verisuonitautien tai mortaliteetin suhteen. 
Tutkimukset olivat HOPE-2 ja NORVIT, jotka olivat julkaistu maaliskuussa 2006 ja sitten eräs aiempi suuri randomisoitu tutkimus, joka oli julkaistu jo vuonna 2004. Norjalaisesta tutkimuksesta jopa sanottiin, että kombinaatio saattoi lisätäkin riskejä.
Eikä ihme.

KOMMENTTINI:
Arvelen, että tässä tutkimusasettelussa täytyy olla jokin puute ellei virhe. Se saattaa olla seuraava.
B12 ja foolihappo kyllä nostavat takaisin homocysteiiniä aktiiviin metioniiniin päin (SAM) , mikä on edullista, mutta ilmeisen epätasapainoisesti--- samalla kohti tauriinia ja detoksikoivia ja aktiiveja sulfaatteja suuntaava vitamiiniapu pelkästä B6 vitamiinista voi olla riittämätön yksinään.
B6-vitamiinin tukena varmasti tarvitaan muita tekijöitä, jotta homocysteiini voi tasapuolisesti ja fysiologisesti siirtyä joka suuntaan, kuten kohti rikkiaineenvaihdunnan alueen kärhimolekyyliä tauriinia.
Tauriinin mittaus olisi pitänyt liittää tähän homocysteiinipeilin muuttumisen paralleeli-ilmiöksi. Tiettyjen kehon kudosten tauriinin pitoisuuden pitäisi nousta, kun homocysteiini palaa takaisin aineenvaihduntaan siitä välitilastaan. Tosin tauriinin solun ulkoinen määrä on pieni, koska se on joissain solutyypeiss jopa 600:1 solun sisään hakeutuva aine. Se on kai  vaikea hahmottaa. Sen mahdollinen ( ja todennäköinen) aineenvaihdunnan häiriö myös tekee sen arvion vaikeaksi. Jokin parametri rikkiaineenvaihdunnasta pitäisi kuitenkin olla tauriininkin osalta. Tauriini on varsinkin sydänlihaksen ja hermokudoksen eräs tärkeä molekyyli.

Jotta tauriini ja rikkiaineenvaihduntatie saataisiin tasapainoon, siihen kyllä pitäisi lisätä K1-vitamiinin puolelta ainakin vihreitä vihanneksia ja orgaanista rikkiä jossain muodossa. Saattaa olla, että monet näistä koehenkilöistä ovat lisäksi jollain antikoagulantilla tai tilassa, missä K1-vitamiinin saanti on vähennettyä tietoisesti tai jopa antagonisoitua.

Koejärjestely siis ei ole edullisesti asennettu, jos koetuloksena etsitään (yhden) taudin  tai taudinoireen) insidenssin vähenemistä. Tauti on rikkiaineenvaihdunnan tauteja myös, ellei aivan ensisijaisesti, primaaristi. Muutama keski-iän vuoden aikanen pilleri muutamaa vitamiinia ei korjaa koko iän rikkiaineenvaihdunnan vika-asennoinnin aiheuttamaa tilannetta. Jo lapsuudesta tulisi tottua vihreän ravinnon runsaaseen käyttöön ja kasvisperäisten rasvojen suosimiseen. Ehkä runsaatkin tarvittavat K-vitamiinien saannit pitävät sitten rheologiset kartat normaalina, kalsiumit integroituina, mukopolysakkaridt, apc-molekyylit , C ja S-proteiinit ym funktionaalisina - luuston rakenteesta nyt puhumattakaan.

TrioBe ( jossa ei varmaan mitään vikaa hyödyllisenä vitamiinina ole) voitaisiin suositella esim. käyttäväksi siten, että henkilöllä on jotain K1-vitamiinipitoista kasvisöljyä ravinnossa ( soijaöljy, oliiviöljy, rapsiöljy sekä esim broccoli tai salaattiaterioita päivittäin tai useasti viikossa. Voisi suositella myös valkosipulikapseleita tai valkosipulin ja sipulin käyttöä.

 Vasta rikkiaineenvaihdunnan normalisoiminen antaa edellytyksiä suonten sisäpintojen ENDOTEELIN  siivoutumiselle ja intimapaksuuden normalisoitumiselle,  vaikka metioniiniaineenvaihdunnan joustavuus on tärkeä ja trans-rasvahapot, parittomat ja haaralliset ja kovat rasvat saadaan pilkottua.
 Varsinkin aivoille tämä laajempi rikkiaineenvaihdunnan kartoitus on tärkeää. Aivot tietysti nauttivat myös normaalista rikkiaineenvaihdunnasta, koska se heijastaa myös normaalia K1-vitamiinivaikutusta, mikä tarvitaan B6 vitamiinin ohella esim. myeliinin synteesiin aivan alkureaktioista ja keramideista viimeiseen sulfatidiin saakka hyvässä tasapainossa aivojen remodeling prosesseissa (, joka sekin omaa tietyn uudistumisensa, eikä se ole vain luusto, joka koko ajan tekee remodelling-työtä)
Aviojen osalta myös Plasman Hcy on tärkeä normalisoida.

Muistiin 27.3.2008 9:24
7.5. 2013 

Inga kommentarer: