fredag 21 november 2008

Zwitterjoni

TAURIINI ( beta-aminoetaanisulfonihappo)
rakenteeltaan on zvitterjoni, toinen pää on aminoryhmä(+) ja toinen pää on sulfoniryhmä SO3(-) ryhmä.

TAURIINI on tärkeä orgaaninen osmolyytti solussa, varsinkin astrosyytissä, neuronissa, haiman a-soluissa. Ja tietysti sydämessä ja lihaksessa.

TAURIINILLA on suuri vesiliukoisuus ja se on huono diffundoitumaan membraanin läpi. Se on biokemiallisesti inertti ja se on huono kelatoimaan kationeja, joten se sopii nonsytotoksiseksi solun osmolyytiksi.

TAURIINI on mainio intrasellulaarisen osmoottisen paineenhienosäätäjä ja solun volyymin korjaaja osmoottisten häiriöitten yhteydessä.

Esim. Intrasellulaarisen ja extrasellulaarisen tauriinin pitoisuuksien kesken voi vallita suhde 600:1, joten tauriini näyttää olevan merkittävä tekijä.( Tämä arvio on tehty Ehrlichin ascites tuumorisoluista)

FUKTIONAALINEN TASAPAINO vallitsee tauriinin aktiivin soluun oton, pasiivisen vapautumisen ja kysteiinistä käsin syntetisoitumisen kesken.

TAURIINI on lopputuote metioniini-cysteiiniaineenvaihdunnasta-ja suurin osa siitä pysyttelee zvitterjonina.

(Kommenttini: TAURIINI inerttisyytensä takia on eritäin hyvin soveltuva elektrisesti ärtyvien kudosten soluvolyymin säätötehtäviin sillä se ei itse häiritse sähkoistä ärtyvyyttä, ellei sitten vaikuta niin, että se tehostaa fysiologisia edellytyksiä ärtyvyyden normaalitoiminnalle, mitä taas on vaikea havaita tutkimuksissa ja joudutaan poistogeenisiin tutkimuksiin).

Lähfe: Lambertin väitöskirja 2004

Inga kommentarer: